Tervetuloa!

maalaiselämää * remontointia * puutarhaunelmia

tiistai 10. kesäkuuta 2008

Mustaherukanlehtijuomaa


Olen vähän laiska itse tekemään mehuja, mutta lehtimehua (tunnetaan myös nimellä Louhisaaren juoma) tykkään tehdä. Se on mielestäni tosi helppoa tehdä ja on hyvä janonsammuttaja. Juoma sopii mielestäni mainiosti hellepäivän juomaksi, sillä se on kylmänä tosi raikasta. Kannattaa kokeilla!

Itse laitoin tällä kerralla vähän vähemmän sokeria mitä reseptissä sanotaan ja tuli ihan hyvää niinkin. Tuon ylläolevan pullon vein tänään tuliaisiksi ystävälleni!

Kopio äitini reseptikirjasta:

5 l mustaherukan lehtiä
5 l kiehuvaa vettä
50g sitruunahappoa
1 kg sokeria

- Kaada kiehuva vesi lehtien päälle, anna jäähtyä
.
- Lisää sitruunahappo ja jätä juoma huoneenlämpöön.

- Siivilöi seuraavana päivänä. Lisää sokeri.
- Kuumenna juoma ja pullota kiehuvana.


Säilyy pitkään. Voi laimentaa 1/3 osa vettä.
ps. juhannuksena ajattelin lisätä juomaan vähän vichyä, terästettä ym., niin siitä saa tosi kivan boolinkin ;)

16 kommenttia:

Ansku kirjoitti...

AHAA! Siis ahaa-elämys. Meilläkin on tehty tuota Louhisaaren juomaa, mutta siitä tuli ihan eri makuista kuin muistan lapsuudesta. Mutta siinä minun jostain lehdestä lukemassani ohjeessa laitetaan hiivaa ja sitruunaa, siis valmistetaan aivan kuin sima. Tuo sitruunahappo kuulostaa tutummalta!

kati kirjoitti...

ansku: joo, minäkin olen nähnyt noita hiivallisia ohjeita, en tietääkseni ole sellaisella reseptillä valmistettua juomaa kuitenkaan maistanut. On varmaan just "simaisempaa". Tuota sitruunahappoa saa muuten apteekista, jos aiot kokeilla.

Mari kirjoitti...

Siis tuotahan täytyy kokeilla;) Varmasti maistuisi lapsille, kunhan on sokeria tarpeeksi...

Mari

Jatta kirjoitti...

Hauskaa, minäkin tein elämäni ensimmäisen kerran tuota, muttakin sitä hiivallista versiota. En ole mikään mehuntekijä koskaan ollutkaan, ja niinpä jäi nytkin ne hiivamössöt sinne pullonpohjalle. Tuo sinun juoma näyttää niin ihanan kirkkaalta ja raikkaalta.
Täytyy varmaan kokeilla vielä tuota sinun ohjetta.

Tiina kirjoitti...

Miekin haluan kokeilla tuota, aina on pitänyt mutta ikuna ei ole tullut tehtyä.. ja ihana tuliainen on varmasti pullollinen Louhisaaren juomaa.. .)

Hannis kirjoitti...

Kerran oon juonut ja se oli IHANAA. En tiedä miksi ei ole sitten tullut tehtyä itse. Täytyy ehdottomasti ottaa se yhdeksi kesän tavoitteista. ja yksi on myös herukkapuskien istutus mökkisaarelle. En tosin tiedä, miten ne selviävät sellaisessa ilmastossa..

ilona kirjoitti...

Vau,täytynee illalla poimia mustaherukan lehtiä ja kokeilla!tavoitteena olisi myös valmistaa raparperijuomaa,se on mielettömän hyvää!!

kati kirjoitti...

Ihanaa ja hauskaa, että innostuitte lehtimehu-reseptistä!

mari&maiju: Meidän nirppanokkalapset eivät juo tätä mehua, mutta ovatkin tuollaista valikoivaa sorttia. Mummin punainen mehu on parasta heidän mielestä. Edes limukka ei kelpaa ;)

jatta: en tiedä kumpiko resepteistä on sitä "oikeaa" Louhisaaren juomaa, mutta jos intoa vielä riittää, niin kokeileppa tosiaan tätä hiivatontakin reseptiä.

tiina: rohkeasti vain kokeilemaan! On helppoa, mutta pari päivää pitää olla kotosalla että sen teko onnistuu.

hannis: nää kokeilut on sellaisia juttuja, joita on kiva kokeilla edes kerran elämässä. Ja jos oikein kovasti juomasta innostuu, voi tehdä siitä joka kesäisen perinteenkin ;)

iitu: voi tuo raparperijuoman teko on minulle uutta. Täytyy ehdottomasti sitäkin joskus kokeilla!

Miia kirjoitti...

Onpas herkullisen näköistä juomaa. Pitäisi kyllä tosiaan kokeilla tuota. Olisi juuri niin kiva vieminen kesävierailulla. Tuosta lautalattiasta vielä, värin valinta on varmasti vaikeaa... kaikki ehdotetutkin kuulostavat jo niin ihanilta. Onni, että ei tullut isompaa takapakkia sen vuodon takia. Noita yllätyksiä varmaan riittää jokaisessa remonttiprojektissa jonkin verran. Iloisia remonttihetkiä!

Hanni kirjoitti...

Onpas makoisan näköistä juomaa...nimen olen kuullut joskus, mutta en ole koskaan maistanut. Ehkä kokeilen joskus - olen melko varma, ettei meilläkään lapset sitä juo, mutta jos aikuisille jaksaisi tehdä...
Mukavaa remontin jatkoa, onneksi ei käynyt pahemmin sen vesijutun kanssa!

Maissi kirjoitti...

Moi! Hyvältä ohjeesta kuulostaa, ja tekemäsi pullo, aivan ihana lahja!!! Pitääpäs kokeilla.. Minulle ihan uusi juttu tuo lehdistä tekeminen.

Niin ja vielä remppaan. Vitsi, onneksi ei käynyt huonommin sen vuodon kanssa. Onni onnettomuudessa.. Lattioista tulee varmasti hienot, kun voitte käyttää noita vanhoja lankkuja..

Mukavaa viikkoa!

Mimmimamma kirjoitti...

Onpa mielenkiintoinen resepti. Täytyypä ottaa talteen. :)

Merja K kirjoitti...

Kiitos kivasta reseptistä, täytyy ehdottomasti kokeilla :) Tutkailenpa viikonloppuna löytyykö ko. pensasta Unelman pihapiiristä. Iloista torstaipäivää!

~Maria~ kirjoitti...

Kuulostipa ihanalta! Jospa saisi aikaiseksi kokeilla. Voiko sitä pitkin kesää tehdä?

kati kirjoitti...

maria: uskoisin kyllä, että juoman teko onnistuu pitkin kesää. Tosin, onhan nämä alkukesän uudet vehreät lehdet varmasti aromaattisempia kuin loppukesän lehdet. Minä aina nypin sieltä oksien päistä tuoreimmat lehdet.

Anonyymi kirjoitti...

Miten arvioitte noiden lehtien määrän?