Tervetuloa!

maalaiselämää * remontointia * puutarhaunelmia

tiistai 1. heinäkuuta 2008

Imurointia

Työhuoneen ja alakerran lastenhuoneen lattiaremontti jatkuu. Tai eihän tuo ole pelkästään lattiaremonttia, vaan ihan koko alapohja laitetaan noista huoneista kuntoon. Vuokrasimme CRAMOsta (konevuokraamo) "puruimurin", jolla saatiin kaikki vanhat eristeet pölyttömästi pois sisätiloista. Oli muuten aikasta kätevä vehje, jos vertaa siihen, että lapiolla ja sangoilla olisi urakkaan lähtenyt. Pölyt kulkeutuivat imetyn turve-hiekka-puruseoksen mukana letkua pitkin ulos traktorin peräkärryille. Siistiä ja nopeaa - suosittelemme menetelmää vastaaviin kohteisiin, mikäli imuroitava materiaali on suht kivetöntä. Koneen vrk-vuokran (n. 80 e) hinnalla ei saa imuautoa edes tunniksi paikalle.

Vanhan eristeen imuroinnin jälkeen paljastui alta ns. rossilattia, joka oli päällystetty tervapaperilla (ilmasulku). Rossilattia oli tehty paneloidusta laudasta, joka vaikutti silminnähden ihan uudelta. Ei olisi ikinä uskonut, että ko. lautapaneeli on asennettu paikoilleen jo n. 1920-luvulla. Onneksi saimme nekin irti lautoja hajottamatta. Rossilattia oli purettava, jotta pääsimme tarkistamaan, missä kunnossa niiden alla oleva maaperä oli, sekä oliko rossilattiaa kannattelevat niskahirret lahonneet. Ne kun makasivat pitkin pituuttaan maan päällä "kissan luukusta" tarkasteltuna.

Rossilattian purkamisen jälkeen tuli maaperä esiin. Tuulettuva tila oli erittäin matala: keskimäärin n. 10-15 cm, alimmillaan vain n. 8 cm korkea!! Mutta mikä hämmästyttävintä, maaperä oli täysin pölyävän kuivaa joka paikassa, huolimatta pienestä tuuletustilasta sekä mitättömistä "kissanluukuista" kivijalassa. Nykysuositus tuulettuvalle alapohjalle on n. 80 cm ja paljon ilmaluukkuja kivijalkaan, joten sen tiedon pohjalta tämän rakenteen ei olisi ikinä pitänyt toimia. Mutta onneksemme toisin on käynyt.

Samalla puruimurilla puhdistimme myös yhden yläkerran kylmistä sivuhuoneista eli nk. räystäskomerosta. Kyllä tuli komeita hirsiä esiin puhdistuksen jälkeen.

15 kommenttia:

jaana kirjoitti...

Onpas upeat hirret :)

Vaan on teillä mahtava juttu, kun ei kosteutta eikä vanhaa lahoa löytynyt lattian alta! Huippu homma!

Maissi kirjoitti...

Onpas teillä ollut tehokas kone ja sen heiluttaja! Vitsi, tosi kätevä laite varmaan. Ja niiin mukavaa, ettei missään ole ollut hometta. Se aina viivästyttäis hommia.

Intoa puurtamiseen!

leena kirjoitti...

Puruimuri! Meillä mies lapparoi aika monta päivää noita puruja toissa kesänä...
Jos ja kun joskus käymme keittiön lattian kimppuun, täytyy muistaa tuo vempain!

Mari kirjoitti...

On teillä urakka, huh! Onneksi on olemassa tuollaisia käteviä apuvälineitä... Me ollaan tehty lattian avaushommat ihan käsipelillä, kun niin pieniä alueita on tarvinnut kokonaan avata. Voimia sinne remonttihommiin:)

Mari

Junika kirjoitti...

Hienoja löytöjä, onneksi olkoon :-)!

Vintage living kirjoitti...

Meillä ei ole puruimurille käytöä, koska lattialankkujen alla ei ole mitään eristettä. Ei yhtikäs mitään. On vähän kylmät lattiat;)Yläpohjan eristeenä on hiekkaa.

Upea juttu, että teillä oli alapohja kunnossa!! Ja kaunis kaakeliuuni teillä.

arleena kirjoitti...

Hirret kuin lapsuudenkodissani, näitä hirsiä enää harvemmin tapaa.

Ennenmuinoin rakennettiin huolellisesti ja "tuulettuvasti" kuten lattianne alapohja osoittaa. Ei ollut muoveja siihen aikaan, kaikki materiaalit aitoja luonnonmukaisia ja hengittäviä

PiaMaria kirjoitti...

Aikamoinen projekti teillä!
Hyvältä näyttää!

t PiaMaria

Valloittava valkoinen kirjoitti...

Kyllä tuli siistiä jälkeä!!! ja voi minä odotan innolla millaista teillä tulee olemaan niin paljon tilaaa ja ihania ratkaisuja vaikka siihen on vielä matkaa!
Jaxuja sinulle remonttiin!
Ja ilosta heinäkuuta!

Mari kirjoitti...

Psst... Jos jossain välissä ehdit kurkata, niin blogissamme on sinulle jotain:)

Mari

Riikka kirjoitti...

Minulla on sinulle jotain blogissani! :)

kati kirjoitti...

KIITOS mari&maiju ja Riikka tunnustuksista! Mieltä ne lämmittävät kovasti! Olen vain niin huono niitä jatkamaan eteenpäin kun en mukamas ehdi/jaksa miettiä kenelle ne eteenpäin välittäisin. Mutta kovasti otettu olen niistä. Kiitos!

AriP kirjoitti...

Me olemme alkaneet tekemään remonttia Oulussa samantyyppiselle talolle, jossa rossipohja on myöskin käytännössä vain muutamia senttejä ja hirret maata vasten. Ideana purkaa myös lattia ja näyttäis olevan ihan sama rakenne kuin teillä !!!

Kaivoin aiemmin sivusta montun talon alle ja kaikki oli kuivaa. Ei mitään tuuletusrakoja kivijalan muutamia kivien välisiä rakoja lukuunottamatta ja suurin osa niistäkin vedetty laastilla umpeen. Lisäksi talo on rinteessä, joten vois kuvitella vesien valuvan talon alle. Myöskään irtokivistä tehty kivijalka ei mene hirmu syvälle.

Ei pitäisi toimia: Pitäisi routia, pitäisi lahota. Mutta ei. Ollut yli 100v paikallaan ja vain reunimmaiset hirret alla lahonneet hieman.

Kysymys kuuluukin: Uskaltaako tämmöiseen mennä koskemaan? Kaivoitteko te maata talon alta, että tuli oikea rossipohja?

Satu kirjoitti...

Hei! Muistaisitko yhtään tarkemmin millainen laite tuo imuri oli? Soitin juuri Cramolle(kin) ja tarjolla oli vain pölypussillista (70 litraa, sillä ei tee mitään) lelua hintaan 35 €/vrk. Ollaan tosin Turun seudulla, liekö sillä vaikutusta :D. Rintamamiestalon lattioiden alta pitäisi tosiaan saada purueristeet, hiekat yms. pois ja mielellään nopeasti. Ylipäätään mistään ei tähän maailman aikaan tunnu tuollaista imuria löytyvän, olisi kyllä kätevä. Huoh.

Ville Kananen kirjoitti...

Tervapaperi ei ole oikeastaan tervapaperia vaan käsittääkseni bitumipaperia.
Yleensä sitä ei lattioissa ole vaan ihan remonttipaperin tyylistä tai sanomalehteä.